6 Aralık 2014 Cumartesi

Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesine SGK Başkanı Katıldı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğinde düzenlenen “Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi”ne katıldı.


Başkan Gökalp İlhan, 24-25 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın açılışını yaptığı zirvede “Çalışma Yaşamında Cinsiyete Dayalı Ücret, Görev Dağılımı Adaletsizliği ve Kadın Yoksulluğu” konulu oturumun moderatörlüğünü yaptı.


Oturumda konuşma yapan Gökalp İlhan, kadınların sosyal kalkınma ve adaletin geliştirilmesi yanında sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanmasında önemli rol oynadığına dikkat çekerek, kadınların hala hak ettikleri seviyeye ulaşamadığını belirtti. Gökalp İlhan, çalışma yaşamında kadınlara yönelik engellerin kaldırılması, toplumda farkındalığın artması, kurumların işbirliği ve kadınların birbirlerini desteklemelerinin önemine değindi.


California Üniversitesi’nden Prof. Dr. Heather E. Bullock ise, cinsiyet eşitliğiyle yoksulluğu önleme arasında doğrudan ilişki olduğunu, kalıplaşmış tavır ve ayrımcı düşüncelerin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti. Eşit işe eşit ücret ödenmesi, ev içi ve ev dışı çalışmanın bir değer olarak karşılığını bulmasına vurgu yapan Bullock, ailelere yönelik destekleyici politikaların uygulanmasını ve söz konusu tedbirlerin ülkelerin ajandalarında yer alması gerektiğini anlattı.


Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesine SGK Başkanı Katıldı Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesine SGK Başkanı Katıldı


Sentim Bilişim İcra Kurulu Üyesi Polat ise, çalışma hayatında kadınların başarısızlıklarının bile ayrımcı bir yaklaşımla değerlendirildiğini ve bu çerçevede kadınlar başarısız olduğunda sübjektif değerlendirmelerin yapıldığını dile getirdi. Polat, bu durumun kadının duygusallığı veya fevri davranışlarının sonucu olarak gösterildiğini, konu erkekler olduğunda daha reel yaklaşıldığını, pazardaki rekabete veya ekonomik kriz durumuna bağlı olarak söz konusu olumsuzlukların açıklandığına dikkat çekti.


Pek çok ülkede olduğu gibi Kazakistan’da da cinsiyetlere yaklaşım açısından farklılıklar bulunduğunu ifade eden Dr. Yelana Istileulova da, erkeklerin yüzde 80’i kadınların kendileriyle eşit fırsatlara sahip olduğunu düşünürken, bu oranın kadınlarda sadece yüzde 21 düzeyinde kaldığını içeren araştırmasından ayrıntılara yer verdi. Kız çocuklarının değil iş hayatında, eğitimde bile desteklenmesinin önünde engellerin olduğu toplumlarda, kısır döngüyü yenmenin önemini vurgulayan Ayşe Cevahir ise kendisini teşvik edenin hayatındaki en önemli kişi olan annesi olduğunu belirtti.Kadın sorunlarının hem ulusal hem uluslararası düzeyde, adalet kavramıyla birlikte ele alan, yerli ve yabancı çok sayıda bakan, akademisyen, iş dünyasından isimleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini bir araya getiren zirve, KADEM’in ‘Zirve Sonuç Bildirgesi’nin açıklanmasıyla sona erdi.



Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesine SGK Başkanı Katıldı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder