6 Aralık 2014 Cumartesi

Kendi nam ve Hesabına Çalışan Vatandaşlardan Prim Borcu Nedeniyle Emekli Olamayanlar

Başkan Gökalp İlhan TRT Haber’e Konuk Oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan TRT Haber’de yayınlanan Özel Gündem programına konuk oldu. SGK Başkanı, Kendi nam ve Hesabına Çalışan Vatandaşlardan Prim Borcu Nedeniyle Emekli Olamayanlar içinde açıklamalarda bulundu.


SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI YADİGAR GÖKALP İLHAN KONUŞMA BAŞLIKLARI:

-5 BİN KADINA 5 BİN ÇOCUK BAKICISININ SAĞLANMASI İÇİN MADDİ DESTEKTE BULUNULACAK.

-ÇOCUKLARI 36’INCI AYI TAMAMLAYANA KADAR TEŞVİKTEN YARARLANABİLECEK KADINLARA YAKLAŞIK BİN LİRA CİVARINDA YARDIM YAPILACAK.

-YAPILANDIRMA SÜRECİNDE SGK’YA OLAN BORÇLAR İÇİN BAŞVURU SÜRESİ 2 ŞUBAT 2015 TARİHİNE KADAR UZATILDI.
5 Bin Kadına 5 Bin Çocuk Bakıcısının Sağlanması İçin Maddi Destekte Bulunulacak


Programda SGK’nın yeni uygulamaları hakkında önemli açıklamalarda bulunan Gökalp İlhan, SGK olarak kayıtlı istihdamın teşviki noktasında çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Kurum olarak gerçekleştirilen projelerden birisinin de 5 bin kadına 5 bin çocuk bakıcısının sağlanması yönündeki çalışmalar olduğunu kaydeden Gökalp İlhan, böylece çalışan 5 bin kadına destek verileceğini ifade etti. Gökalp İlhan, projenin ilk olarak Antalya, İzmir ve Bursa illerinde pilot uygulama olarak başlayacağını belirterek, projenin sonuçlarına göre diğer illerde de yaygınlaştırılacağını dile getirdi. Uygulamanın ilk önce sigortalı olarak özel sektörde çalışan kadınlar için başlayacağı bilgisini veren Gökalp İlhan, “Bu uygulama ile hem doğumdan sonra işe dönen 5 bin sigortalı kadına hem de bu kadınların yanında çalışacak olan 5 bin bakıcı kadına istihdam sağlanmış olacak. Dolayısıyla uygulamadan 10 bin kadın

yararlanmış olacak” diye konuştu.


Çocukları 36’ıncı Ayı Tamamlayana Kadar Teşvikten Yararlanabilecek Kadınlara Yaklaşık Bin Lira Civarında Yardım Yapılacak


Kendi nam ve Hesabına Çalışan Vatandaşlardan Prim Borcu Nedeniyle Emekli Olamayanlar Kendi nam ve Hesabına Çalışan Vatandaşlardan Prim Borcu Nedeniyle Emekli Olamayanlar


Uygulamanın 2015 yılının ilk aylarında başlayacağını vurgulayan Başkan Gökalp İlhan, pilot illerde bulunan kadınların uygulamadan yararlanmak için 0-2 yaş arasında çocuğunun bulunması ve doğumdan sonra işe dönmüş olması kriterlerini sağlaması gerektiğini kaydetti. Kriterleri sağlayan kadınların çocuklarının 36’ıncı ayı tamamlayana kadar teşvikten yararlanabileceğini belirten Gökalp İlhan, ödenecek tutarın yaklaşık bin lira civarında olacağını ifade etti.aşkan Gökalp İlhan, kadınlara sağlanacak desteğin maddi bir destek olacağının altını çizerek, “Kadınlar bakıcılarını kendileri bulacak. Çocuğa bakan kişilerin sigortalılığı önemli olacak. Çalışan kadınların da yakınlarından birisi sigortalı olup, çocuğa bakabilir” dedi.


Uygulamanın bütün kadınların yaşadığı sorunlara cevap vereceğini ve aynı zamanda ülke ekonomisine de katkıda bulunacağını ifade eden Gökalp İlhan, projenin devrim niteliğinde bir çalışma olduğunu vurguladı. Ermenek’te yaşanan maden kazası ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Gökalp İlhan, kazada hayatını kaybeden 10 işçinin ailesine aylıklarının bağlandığını dile getirdi. İki işçinin ailesine de bu hafta sonuna kadar maaş bağlanacağının bilgisini veren Gökalp İlhan, bir işçi için de savcılıktan henüz rapor gelmediğini, raporun kuruma ulaşır ulaşmaz maaşın bağlanacağını ifade etti.


SGK olarak 76 milyon vatandaşa sürekli hizmet veren bir kurum olduklarını hatırlatan Gökalp İlhan, bu hizmetlerin bir bilgi işlem alt yapısı üzerinden verildiğini belirtti. Gökalp İlhan, sağlıkla ilgili hizmeti veren alt yapıya MEDULA adı verildiğini söyleyerek, bu sistem üzerinden günlük 1 buçuk milyon işlem yürütüldüğünü dile getirdi. Gökalp İlhan, yapılandırma ile birlikte gerçekleşen başvuruların da yoğunluğu sebebiyle geçen hafta sistemde kısmi ve çok kısa süreli bir aksaklık yaşandığını kaydederek, “Biz SGK olarak Türkiye’nin en büyük veri merkezini oluşturuyoruz. Sistemde oluşan bu yoğunluk sebebiyle hızlı bir şekilde tedbirimizi aldık” diye konuştu.


Yapılandırma Sürecinde SGK’ya Olan Borçlar İçin Başvuru Süresi 2 Şubat 2015 Tarihine Kadar Uzatıldı


Yapılandırma süreci ile ilgili de bilgi veren Gökalp İlhan, SGK’ya olan borçlar için başvuru süresinin 2 Şubat 2015 tarihine kadar uzatıldığını ifade etti. Gökalp İlhan ayrıca, Genel Sağlık Sigortası borçlarının ödeme süresinin peşin ödemelerde 1 Haziran 2015’e, GSS dışındaki borçlar için de 2 Mart 2015’e kadar uzatıldığını dile getirdi. Konuşmasında 4/b olarak adlandırılan kendi nam ve hesabına çalışan vatandaşlardan prim borcu nedeniyle emekli olamayanlar için SGK ile Halk Bankası arasında bir protokol imzalandığının altını çizen Gökalp İlhan, “Bu vatandaşlarımız önce Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine ya da Merkez Müdürlüklerimize başvurarak, borç miktarlarını ve o borçları yatırdıkları zaman emekli olacaklarına dair bir belgeyi aldıktan

sonra istedikleri bir Halk Bankası şubesine başvurarak hiçbir dosya masrafı olmadan ve 0,97 faiz oranıyla 36 aya kadar vadeli 3 ay ödemesiz kredi çekebilecekler, dolayısıyla emekli olabilecekler. Kendileri ve yakınları da sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler” diyerek sözlerini noktaladı.



Kendi nam ve Hesabına Çalışan Vatandaşlardan Prim Borcu Nedeniyle Emekli Olamayanlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder