6 Aralık 2014 Cumartesi

Uluslararası İlaç ve Eczacılık Kongresi Yapıldı

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Uluslararası İlaç ve Eczacılık Kongresi’ne katıldı. Başkan Gökalp İlhan kongrede yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2003’ten bu yana uygulamaya alınan sağlıkta dönüşüm programıyla sağlık politikaları açısından yeni bir döneme girdiğini söyledi.


SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI YADİGAR GÖKALP İLHAN’IN KONUŞMASINDAN BAŞLIKLAR:

-2008’DE İLAÇ İÇİN YAPTIĞIMIZ HARCAMA 10 MİLYAR 717 MİLYON, 2013’DE İSE YÜZDE 46 ORANINDA ARTARAK 15 MİLYAR 673 MİLYON LİRAYA ULAŞTI

-2015 YILI İÇİN İLAÇ HARCAMALARINA AYRILAN BÜTÇE 17,8 MİLYAR LİRADIR



SGK Başkanı Gökalp İlhan kongrede yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2003’ten bu yana uygulamaya alınan sağlıkta dönüşüm programıyla sağlık politikaları açısından yeni bir döneme girdiğini söyledi. Gökalp İlhan, sağlık hizmetlerinin vatandaşlara eşit, adil, kaliteli ve kolay ulaşılabilir bir şekilde sunulması amacıyla yapılan düzenlemelerin 2006’da üç kurumun tek çatı altında birleşmesi ve Sosyal Güvenlik Reformu ile hız kazandığını ifade etti. 76 milyon vatandaşın sağlık giderlerinin SGK tarafından karşılandığını belirten Gökalp İlhan, “GSS kapsamında tüm sigortalıların eşit sağlık hizmeti alabilmesi

sağlanmıştır. 18 yaş ve altındaki tüm vatandaşlarımız kayıtsız ve şartsız bir şekilde sağlık güvencesine kavuşmuştur. 2003’de sosyal güvenlik kapsamındaki kişi sayısı 48 milyon iken 2014 Haziran ayı itibariyle 64 milyon kişiye ulaşmıştır” dedi.


Uluslararası İlaç ve Eczacılık Kongresi Yapıldı Uluslararası İlaç ve Eczacılık Kongresi Yapıldı


Gökalp İlhan, bu sayının toplam nüfusun yaklaşık yüzde 83,5’ine tekabül ettiğine dikkat çekti. Emekli aylığı ödemelerinin SGK’nın giderlerindeki en büyük paya sahip olduğunun altını çizen Başkan Gökalp İlhan, “İkinci sırada ise sağlık harcamaları yer almaktadır. Hem sağlık kapsamının genişlemesi hem de sağlıkta erişimin daha kolay hale gelmesi şüphesiz sağlık harcamaları üzerinde bir artış baskısı oluşturmuştur. 2008-2013 yılları arasında sağlık harcamasının toplam SGK harcamalarına oranı yüzde 27,3 seviyesindedir” diye konuştu.


Gökalp İlhan: 2013’te İlaç İçin Yaptığımız Harcama 15 Milyar 673 Milyon Lira Gökalp İlhan, sağlık ödemeleri içinde en önemli kalemi ilaç harcamalarının

oluşturduğunu kaydederek, geri ödemeden sorumlu kuruluş olarak 2008’de ilaç için yaptıkları harcamaların 10 milyar 717 milyon, bu tutarın 2013’de yüzde 46 oranında artarak 15 milyar 673 milyon liraya ulaştığını dile getirdi.


Gökalp İlhan: 2015 Yılı İçin İlaç Harcamalarına Ayrılan Bütçe 17,8 Milyar Liradır


Genel Sağlık Sigortasının kapsamının genişletilmesi, bununla ilişkili olarak sunulan sağlık hizmetlerinin artması ve ilaca erişimin yaygınlaştırılmasının sağlandığına vurgu yapan Gökalp İlhan, “2013’e gelindiğinde SGK ilaç harcamalarının sağlık harcamaları içindeki payı yüzde 31,4 olmuştur. 2014’de ise bu oranın 31,6 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2013’te yaklaşık 15,6 milyar lira olan ilaç bütçesinin 2014’te 17,4 milyar lira olarak gerçekleşeceği öngörülmektedir. 2015 yılı için ise ayrılan bütçe 17,8 milyar liradır” dedi.


Başkan Gökalp İlhan, yapılan düzenlemelerle ilaç fiyatlarındaki düşüşle birlikte vatandaşların ilaca erişiminin kolaylaştığını, akılcı ilaç kullanımı politikalarına ağırlık verilerek doğru ve etkin tedavinin en düşük maliyette sağlanması yönünde önemli aşamalar kaydedildiğini sözlerine ekledi. İstanbul Haliç Kongre Merkezi’ndeki kongreye SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, Kalkınma Bakanlığı Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdür Vekili Ahmet Alper Ege ve çok sayıda davetli katıldı.



Uluslararası İlaç ve Eczacılık Kongresi Yapıldı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder