6 Aralık 2014 Cumartesi

Diyabet Parlamentosu SGK"nın Ev Sahipliği ile Gerçekleşti

Diyabeti Durduralım Projesi’ kapsamında TBMM Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve diyabetli hastalar, meslek örgütlerinin katılımıyla Diyabet Parlamentosu Sosyal Güvenlik Kurumunun ev sahipliğinde gerçekleşti.


Düzenlenen parlamentoda SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Uzman Dr. İsmet Köksal yaptığı konuşmada toplantının çok verimli olduğunu vurgulayarak, ”Bürokrasi bizim kurumda hantal bir yapıya sahip değil. 77 milyonun sağlığını ilgilendirilen konularda karar verildiği için hızlı karar almak durumundayız. Dernekler, sivil toplum örgütleri ile iletişimimizi daha da artırarak diyabetin önlenmesi, diyabetli hastaların ilaç ve şeker ölçüm cihazlarına daha kolay ulaşımının sağlanması için elimizden geleni yapacağız” dedi. Ayrıca Köksal, SGK ev sahipliğinde böyle bir toplantı yapılmasının ayrı bir gurur kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.


Diyabetin, teknoloji ve fast food tüketiminin artmasıyla, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artmaya devam eden önemli sağlık problemlerinden birisi olduğunu ifade eden meslek örgütleri başkanları, diyabetin önlenmesi, diyabet ve komplikasyonlarının etkin tedavisi, diyabetli hastaların yaşam kalitesinin yükseltilmesi, çocukluk çağı diyabetinin kontrolü gibi konularda sorunlarını dile getirdi.


Türkiye Diş Hekimleri Birliği’nden Taner Yücel parlamentodaki konuşmasında, Türkiye’de 7 milyon diyabet hastası olduğunu hatırlatarak, diyabet tedavisinde ağız ve diş sağlığının önemli yer tuttuğunu belirtti. Taner, her diyabetli hastanın mutlaka ağız diş sağlığı ile ağızda diyabete bağlı gelişebilen komplikasyonlar açısından değerlendirilmek üzere mutlaka diş hekimine gitmesi gerektiği çağrısında bulundu.


Diyabet Parlamentosu SGK Diyabet Parlamentosu SGK’nın Ev Sahipliği ile Gerçekleşti


Parlamentoda söz alan diyabet hastaları diyabetin toplumda bilinenin aksine her yaş grubunda görüldüğünü ve uygulamaların ona göre yapılması gerektiğini söyledi. Diyabetliler, parlamentonun karar verici üyelerinden insülin pompası, şeker ölçüm cihazları konularında iyileştirici taleplerde bulundu.

Diyabetlilerin üzerinde durduğu bir diğer konu ise diyabetlilerin iş hayatında yaşadıkları sorunlar, toplumda hastalığı gizlemek zorunda kalmak ve engelli haklarından faydalanamamak oldu.


Diyabet hemşireleri ise Türkiye’deki diyabet hemşire sayısının diyabet hastasına oranla çok düşük olduğunu söyleyerek Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı M. Temel Yılmaz’dan çözüm istedi. Parlamentoda yer alan karar vericiler, diyabet hakkında katılımcılarla paylaşımlarda bulunarak sorunlara çözüm yolları arandı.oplantının sonunda düzenlenen ödül töreninde, diyabet ile ilgili yapılan ’10 Şeker Yönetmen Aranıyor’ isimli kısa film çalışması ile Prof. Dr. Nezih Orhon birinciliğe layık görüldü. İkinciliğe ise ‘Diyabeti Farket-Biz Yanındayız’ afiş çalışması ile Doç. Dr. Osman Üper hak kazandı. ‘Diyabet Algısı ve Bilinci’ araştırması ile Konsensus Araştırma ve Danışmanlık’tan Murat Sarı ise yaptığı çalışma ile üçüncülük ödülünü aldı.


Diyabet Parlamentosu’na Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Genel Sağlık Sigortası(GSS) Genel Müdürü Uzm. Dr. İsmet Köksal, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, TBMM Parlamenter Dr. Mehmet Şeker, T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar-Programlar ve Kanser Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Bekir Keskinkılıç, Cumhurbaşkanlığı adına Prof. Dr. Serkan Topaloğlu, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan, Çocuk Adolesan Derneği Başkanı Şükrü Hatun, Türk Diş Hekimleri Birliğinden Taner Yücel katıldı.



Diyabet Parlamentosu SGK"nın Ev Sahipliği ile Gerçekleşti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder