6 Aralık 2014 Cumartesi

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI Bloomberg HT’ye Konuk Oldu

Başkan Yadigar Gökalp İlhan Bloomberg HT’ye Konuk Oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan Bloomberg HT televizyon kanalının Ana Haber Bülteni’ne konuk olarak katıldı. Ana Haber Bülteni’nde 6552 sayılı Kanunda (Torba Yasa) yapılan düzenlemeler ve yapılandırmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Kurum Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, sunucu Ali Çağatay ve izleyicilerden gelen soruları yanıtladı.


SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI YADİGAR GÖKALP İLHAN:

-YASAYI DAHA DA KAPSAMLI HALE GETİRMEK ADINA BİRTAKIM İYİLEŞTİRMELER YAPTIK

-ÜLKEMİZDE YANLIŞ VE GEREKSİZ İLAÇ KULLANIMI OLDUKÇA YAYGIN

-DİYABET İNSANIN YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜREN BİR HASTALIKTIR.

Türkiye’de, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile birlikte çok anlamlı bir reform yapıldığını dile getiren Başkan Gökalp İlhan, reformun olumlu sonuçlarını kısa bir sürede aldıklarını ifade etti. Sosyal güvenlik bakımından 76 milyon vatandaşa her açıdan dokunan bir kurum olduklarını belirten Başkan Gökalp İlhan, vatandaşların uygulamalarda zaman zaman karşılaştıkları sıkıntı ve güçlüklerin önüne geçmek için Torba Yasada sosyal güvenlikle ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi.


Gökalp İlhan: Yasayı daha da kapsamlı hale getirmek adına birtakım iyileştirmeler yaptık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2012 yılında çıkardığı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun, Türkiye açısından son derece önemli olduğuna dikkat çeken Gökalp İlhan, “Yasayı daha da kapsamlı hale getirmek adına birtakım iyileştirmeler yaptık. Soma’da yaşanan kaza sonrasında da madencilerle ilgili yeni düzenlemeleri yasaya ekledik” dedi.


SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI Bloomberg HT’ye Konuk Oldu SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI Bloomberg HT’ye Konuk Oldu


Başkan Gökalp İlhan, 6552 sayılı Kanun (Torba Yasa) ile birlikte 2014 Nisan ayından önceki dönemlere ait sigorta prim borcu ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlar için çok kapsamlı yapılandırmalar yapıldığını hatırlattı. Yapılandırmadan yararlanmak isteyen vatandaşların 31 Aralık 2014 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapmaları gerektiğini belirten Gökalp İlhan, yığılmalardan ve oluşabilecek yoğunluklardan dolayı vatandaşların sıkıntı yaşamamaları için başvurularını son güne bırakmamalarını istedi. Genel Sağlık Sigortası borcu olanların ise sağlıktan yararlanması için Nisan 2015 tarihine kadar Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıflarına giderek gelir tespitinde bulunmaları gerektiğini söyledi.Yeni yasada kadınlara yönelik düzenlemelerin de yapıldığını vurgulayan Gökalp İlhan, SSK’lı kadınların doğum borçlanması hakkını ikiden üçe çıkardıklarını ve aynı zamanda Bağ-Kur’lu ve Emekli Sandığına bağlı çalışan kadınları da sisteme dahil ederek yasayı genişlettiklerini ifade etti.


Gökalp İlhan: Ülkemizde yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı oldukça yaygın 


Katıldığı Ana Haber Bülteni’nde, Türkiye ilaç kullanımına ilişkin bilgilere de yer veren Gökalp İlhan, “Sağlık harcamalarına baktığımızda 54 milyar olan bütçenin yüzde 31,5’i ilaç harcamalarından oluşuyor. Ülkemizde yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı oldukça yaygın. SGK olarak ilaç konusunda 2013 yılında çok geniş bir saha araştırması yaptık. Bu konunun araştırılmasına çok ciddi bir kaynak ayırdık ve üniversitelerle “Akılcı İlaç Kampanyası” gibi ortaklaşa çalışmalar gerçekleştirdik. Hanelerde bulundurulan 120 milyon kutu ilacın 11 milyonu yarıda bırakılıyor. Kullanılmayan ve son kullanma tarihi geçmemiş ilaçları toplayıp, ihtiyacı olan ülkelere göndermek için çalışmalar yürütüyoruz” şeklinde konuştu.


Gökalp İlhan: Diyabet insanın yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır


Konuşmasında diyabet konusuna da değinen Başkan Gökalp İlhan, diyabetin tek başına sağlık harcamalarında maliyeti düşük bir hastalık olmasının yanında

komplikasyonlarıyla diğer hastalıkların maliyetini arttırdığını anlattı. Diyabetin daha çok spor alışkanlığı olmayan kişilerde, kötü ve dengesiz beslenme sonucu oluşan bir hastalık olduğunu vurgulayan Gökalp İlhan, “Diyabet insanın yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Önleyici tedbirler almak için 2013 yılında İstanbul’da Uluslararası ‘Diyabet Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yaptık. Bu yıl da Diyabet Parlamentosu’nu bir araya getirdik. Dünyanın her yerinden konu ile ilgili uzmanlar, doktorlar, dernek, vakıf ve hastaları bir araya getirdik” ifadelerine yer vererek sağlık veri tabanı üzerinden diyabet hastalarını düzenli bir şekilde takip ve kontrol ettiklerini sözlerine ekledi.



SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI Bloomberg HT’ye Konuk Oldu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder