6 Aralık 2014 Cumartesi

Ermenek’teki Maden İşçileri İçin Sigorta Düzenlemesi

Başkan Yadigar Gökalp İlhan NTV’ye Konuk Oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, NTV’de canlı yayına katılarak gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. SGK Başkanı aşağıdaki konu başlıkları ile ilgili açıklamalar yaptı. 


SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI YADİGAR GÖKALP İLHAN KONU BAŞLIKLARI:

-ERMENEK’TEKİ MADEN İŞÇİLERİ İÇİN DE DÜZENLEMELER YAPTIK

-ÇALIŞAN KADINLARA VERİLECEK DESTEK İÇİN İKİ TANE TEMEL KRİTER VAR

-1 ARALIK İTİBARİYLE 1 MİLYON 421 BİN BAŞVURU YAPILDI


Başkan Gökalp İlhan, Ermenek’teki maden kazasında hayatını kaybedenlerin yakınlarına aylık bağlanması, prim borç yapılandırmasında gelinen son durum ve çalışan kadınlara yönelik getirilecek düzenlemelerle ilgili bilgiler verdi. Ermenek’te yaşanan faciada hayatını kaybeden insanlar için üzgün olduğunu ve

üzüntülerinin devam ettiğini ifade eden Gökalp İlhan, madende henüz ulaşılmayan insanların ailelerine de sabır diledi.


Başkan Gökalp İlhan hak sahiplerinin ailelerine aylık bağlanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Sosyal Güvenlik Kurumu olarak ailelere, savcılıktan gelen raporlar neticesinde aylık bağlama işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Bu süre zarfında öncelikle 10 kişinin hak sahiplerine ve ailelerine aylıklarını bağladık” dedi. Gökalp İlhan, birkaç gün önce ulaşılan iki işçinin aylık bağlanma işlemlerini de başlattıklarını ve önümüzdeki ay içinde aylıklarını alabileceklerini dile getirdi.


Ermenek’teki Maden İşçileri İçin De Düzenlemeler Yaptık


Soma’da hayatını kaybeden işçiler için yapılan düzenlemeler gibi, Ermenek’teki maden işçileri için de düzenlemeler yaptıklarını belirten Gökalp İlhan, “İşçilerimizden prim ödeme gün sayısını dolduramayan, muhtaçlık şartına bağlı kriterleri karşılayamayan anne ve babalara aylık bağlanma imkanının getirilmesi ve SGK’ya herhangi bir borçları varsa bunların terkin edilmesi için yapılacak çalışmalar Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulacak” ifadesini kullandı.


Çalışan kadınlar için yapılan yeni düzenlemelere değinen Gökalp İlhan, projenin kadın istihdamına yönelik olarak Avrupa Birliği (AB) ile birlikte yürüttükleri bir çalışma olduğunu söyledi. Gökalp İlhan, proje ile özel sektörde çalışan kadınların doğum yaptıktan sonra işe dönmelerine imkan sağladıklarını ifade etti.


Çalışan Kadınlara Verilecek Destek İçin İki Tane Temel Kriter Var 


Ermenek’teki Maden İşçileri Ermenek’teki Maden İşçileri SGK Başkanı Açıklama


Gökalp İlhan projenin içeriğine ilişkin, “Projemizin detaylandırılması açısından son aşamaya geldik. Verilecek desteğin rakamı henüz yüzde yüz netleşmiş bir rakam değil. 900 ile 1000 lira arasında bir miktar düşünülüyor. Çalışan kadınlara verilecek destek için iki tane temel kriter var. Doğumdan sonra işe dönmeleri ve 0-24 ay aralığında çocuğu olması. İlk aşamada 2015 yılında 5 bin kadına yönelik olarak Antalya, Bursa ve İzmir illerinde bu pilot uygulamayı deneyeceğiz. Pilot çalışmaların ardından gerekli değerlendirme yapacağız” şeklinde konuştu.


1 Aralık İtibariyle 1 Milyon 421 Bin Başvuru Yapıldı


Canlı yayındaki konuşmasının devamında borç yapılandırılmalarının son durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Gökalp İlhan, 1 Aralık itibariyle 1 milyon 421 bin başvuru yapıldığını ve 20,5 milyar lira bir borcun yapılandırıldığını vurguladı. Yapılandırma tarihinin bir ay uzatıldığını da hatırlatan Gökalp İlhan, bu süre zarfında 1,3 milyar liranın tahsil edildiğini açıkladı.


Başkan Gökalp İlhan, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Halk Bankası arasında yapılan protokol çerçevesinde, prim ödeme gün sayılarındaki eksikler sebebiyle emekli olamayan Bağ-Kur’lu (4/b) sigortalılara kredi imkanı sağlandığı dile getirdi. Gökalp İlhan, sigortalıların SGK’dan alacakları belge ile herhangi bir Halk Bankası şubesine kredi almak için başvurabileceklerinin altını çizdi.



Ermenek’teki Maden İşçileri İçin Sigorta Düzenlemesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder