6 Aralık 2014 Cumartesi

Engelliler ve Çalışma Hayatı Paneline Sgk Başkanı Katıldı

Engelliler ve Çalışma Hayatı Paneli Ankara’da Gerçekleşti. SGK Gönüllüleri, Türkiye Engelsiz Yaşam ve Sosyal Hizmet Vakfı ve Sivil Memurlar Sendikası işbirliği ile 3 Aralık Dünya Engelliler Günü çerçevesinde “Engelliler ve Çalışma Hayatı” konulu panel düzenledi.


SOSYAL GÜVENLİK KURUMU (SGK) BAŞKANI YADİGAR GÖKALP İLHAN:

-SOSYAL HAYATTA ENGELLİLERE SAĞLANAN KOLAYLIKLAR BİR TOPLUMUN GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNİ GÖSTERİR.

-ENGELLİLERE VE MALUL SİGORTALILARA YÖNELİK ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPTIK.


Panel açılışında konuşma yapan SGK Başkanı Gökalp İlhan, 1992’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 3 Aralık tarihinin “Dünya Engelliler Günü” kabul edildiğini, bu günün engelli vatandaşların yaşadığı sorunların ön plana çıkmasında, sivil toplum kuruluşlarına ve tüm bireylere düşen görevlerin hatırlatılmasında önemli bir yeri olduğunu vurguladı.


Sosyal Hayatta Engellilere Sağlanan Kolaylıklar Bir Toplumun Gelişmişlik Düzeyini Gösterir


Sosyal hayatta engellilere sağlanan kolaylıkların bir toplumun gelişmişlik düzeyini gösterdiğinin altını çizen Gökalp İlhan, engellilerin tüm hak ve özgürlüklerden diğer bireyler gibi tam ve eşit bir şekilde yararlanmasının sağlanması gerektiğini söyledi. Türkiye nüfusunun yüzde 12’sini engelli vatandaşların oluşturduğunu belirten Gökalp İlhan, “2005 yılında yasalaşan Engelliler Kanunu ile sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam ve ulaşım sorunlarının çözümü bakımından engellilerin toplumsal hayata tam katılımının sağlanmasına yönelik pozitif ayrımcılık ilkesi hayata geçirildi” dedi.


Engellilere Ve Malul Sigortalılara Yönelik Önemli Çalışmalar Yaptık


Engelliler ve Çalışma Hayatı Paneline Sgk Başkanı Katıldı Engelliler ve Çalışma Hayatı Paneline Sgk Başkanı Katıldı


Engellilere ve malul sigortalılara yönelik yaptıkları çalışmaları anlatan Gökalp İlhan, “18 yaş altı engelli vatandaşlara aylık bağlanma imkânı, ödenen aylıklarda iyileştirmeler yapılması, engelli istihdamı artırmak amacıyla işverenlere prim teşviki getirilmesi ve maluliyet tespit yönetmeliğin revize edilmesi gibi düzenlemelerle vatandaşların bu konuda yaşadığı mağduriyetler giderilmeye çalışılmıştır” şeklinde konuştu.


SGK Yönetim Kurulu üyesi Salih Kılıç ise yaptığı konuşmada, Türkiye’de engelli nüfusun büyük bir çoğunluk olduğuna dikkat çekerek, panelin engellilerin çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlara çözüm bulunması açısından faydalı olduğunu söyledi. Engelli ve yaşlılara hayatın her alanında yardımcı olmanın toplumun önemli görevlerinden biri olduğunu ifade eden Kılıç, ”Engelli olmak kimsenin tercihi değildir. Toplumda bu onuya duyarlılık yaratmak sivil toplum kuruluşlarının önemli görevlerinden birisidir” şeklinde konuştu.


Sosyal güvenlik açısından sağlık alanındaki katkı paylarının engellilere uygulanmamasının arzu edildiğini belirten Kılıç, Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki (SUT) bazı uygulamalarda sorunlar olduğunu ve bunların da çözülmesi gerektiğini kaydetti. İki oturum şeklinde devam eden panelde, engelli memurlar çalışma hayatı ve sosyal hayatta yaşanan sıkıntıları paylaşarak çözüm yolları bulunmasını istediler. Panel sonunda Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ile konuşmacılara plaket takdim edildi.



Engelliler ve Çalışma Hayatı Paneline Sgk Başkanı Katıldı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder