14 Ocak 2015 Çarşamba

Görevleri sırasında sakatlanan ya da ölen Geçici Köy Korucuları hakkında ne tür işlemler yapılmaktadır

Görevleri sırasında sakatlanan ya da ölen Geçici Köy Korucuları hakkında ne tür işlemler yapılmaktadır Videomuzu izleyerek bilgi alabilirsiniz…


442 sayılı Köy Kanunun 74. Maddesi ile görevinin neden ve etkisiyle sakatlanan Geçici Köy Korucularının kendileri, ölenlerin ise dul ve yetimleri hakkında 2330 sayılı nakli tazminat ve aylık bağlanması hakkında kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanacağı belirlenmiştir.


2330 sayılı kanunun 4. Maddesiyle de herhangi bir sigortalılık haline göre aylık bağlama yeteri hizmeti bulunanlara tabii oldukları sigortalılık statüsüne göre aylık bağlanacağı, ancak herhangi bir sigortalılık hali hizmeti bulunmayanlara 5434 sayılı kanunun aylık bağlanması ile ilgili hükümleri uygulanarak, Primsiz Aylıklar Daire Başkanlığınca aylık bağlanacağı öngörülmüştür.


Örneğin, 4A statüsünde her türlü borçlanma hariç 900 ve üzerinde hizmeti bulunmakta iken vefat eden Geçici Köy Korucusuna 4A sigortalılarının tabi olduğu hükümler uygulanarak aylık bağlanır.


Yine Geçici Köy Koruculuğu göreviyle birlikte, muhtarlık görevini de birarada yürütmekte iken vefat eden bir kişiye, muhtarlık görevinden dolayı zorunlu 4B sigortalısı olması nedeniyle bu kapsamda 1800 gün ve üzerinde hizmeti varsa 4B statüsünde aylık bağlanacaktır.


4A statüsünde 750 gün üzeri hizmeti varken vefat eden ya da yaralanan Geçici Köy Korucusunun hizmeti, 4A sigortalılık statüsüne göre aylık bağlanması için gerekli asgari süreler tamamlamadığından, aylıkları 5434 sayılı kanun hükümleri uygulanarak Primsiz Aylıklar Daire Başkanlığınca bağlanır.



Görevleri sırasında sakatlanan ya da ölen Geçici Köy Korucuları hakkında ne tür işlemler yapılmaktadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder