5 Ağustos 2015 Çarşamba

Ne Zaman Emekli Olurum?

Ne Zaman Emekli Olurum?


Ne Zaman Emekli Olurum Konusu Hakkında: Emeklilik, kişinin çalışabilme yaş aralığında gerek kendi işinde gerekse bir firmada SSK‘lı olarak ya da devlet memuru olarak çalışma süresini sonlandırmasıdır. Emeklilik için en başka sağlanması gereken iki kriter vardır. Bunlar emeklilik gün sayısının şartlara uyması ve yaş haddine ulaşılmasıdır. Kişi her ne işte çalışırsa çalışsın mutlaka çalışmasının amacı emekli olup yaşlandığında devlet himayesinde olmaktır. Ne Zaman Emekli Olurum


ne-zaman-emekli-olurum
Ne Zaman Emekli Olurum

Gerekli kriterleri sağlayıp sağlamadığı ne zaman sağlayacağı gibi bilgilere de sgk emeklilik günü sorgulaması yaparak sgk sorgulama ekranlarından bilgi edinebilmektedir.Çıkan yeni kanunlar ile emeklilik gün sayısı kademeli olarak değiştirilmiştir. 3600 gün prim ödeme koşulundan başlayan emekli olma süreci reform kanunların yürürlüğe girmesi ile birlikte 9000 gün prim ödeme koşuluna kadar kademeli olarak artış göstermiştir.


Sgk prim ödeme gün sayısında yaşanan bu kademeli artış aynı şekilde ikinci önemli kriter olan emeklilik yaşına da etki etmiş ve 44-45 yaş aralığı ile başlayan emekli olabilme yaş şartı günümüzde 58-60 yaş aralığına kadar kademeli artış göstermiştir. Örneğin 2000 yılından sonra ssklı olarak işe başlayan 1982 doğumlu bir bayan 7000 iş gününü doldurmak ve doğum tarihine göre de yaklaşık 58 yaşını bitirmiş olmak zorundadır ki emeklilik şartlarının ikisini birden yerine getirebilsin ve maaş almaya hak kazanabilsin.


Sgk Emeklilik Gün Sayısı Sorgulama Nasıl Yapılır?


Çalışan SSK’lı, Bağ-Kur’lu ya da devlet memuru olan kişi emeklilik için aranan gün sayısına ulaşıp ulaşmadığını internet ortamından kurumlara başvurmadan kolayca öğrenebilmektedir. Sgk emeklilik günü sorgulama işlemi için e-devlet şifresine gerek yoktur. Fakat emeklilik gün sayısı sorgulaması yapılabilmesi için gereken bilgilere ancak e devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine girip ulaşabilmektedir. Buradan almış olduğu verileri www.sgk.gov.tr adresindeki sgk emeklilik günü sorgulama ekranına girip ne zaman emekli olacağını yaş haddini ve prim gün sayısının hangi tarihte dolacağını öğrenebilmektedir.Son yapılan değişiklilerden sonra emeklilik yaşı da yükseltilmiş, emekli olabilmek için ödenmesi gereken prim gün sayısı da artırılmıştır. Buna göre 30/04/2008 sonrası ilk kez çalışmaya başlayan bir SSK’lı çalışan en erken 9000 iş gününü doldurduktan sonra ve 59 yaşına bastığında emekli olabilecektir.


Ne Zaman Emekli Olurum Öğrenmek İçin Tıklayınız




Ne Zaman Emekli Olurum?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder