13 Mayıs 2015 Çarşamba

ŞİFRESİZ PRİM SORGULAMA

ŞİFRESİZ PRİM SORGULAMA


E- devlet sitesine geçmeden önce, sgk primlerinizi sgk web sitesi üzerinden, şifresiz prim sorgulama yoluyla öğrenmek mümkündü. Sonra sorgulama için şifre istenmeye başlandı. E- devlet sitesine geçildikten sonra bu zamana kadar şifreniz olmadan prim sorgulaması yapılamıyordu. Şimdi ise şifresiz olarak prim sorgulaması yapmak mümkün. Sizlerde şifresiz olarak primlerinizi sorgulayabileceksiniz. ŞİFRESİZ PRİM SORGULAMA


şifresiz-prim-sorgulama
ŞİFRESİZ PRİM SORGULAMA

Sosyal güvenlik kurumunun şifresiz sorgulama bölümüne girerek T.C. kimlik no, baba adı, nüfusa kayıtlı olunan il, ilçe, cilt no ya da doğum tarihi gibi bilgileri girerek sorgulama yapabilirsiniz. T.C Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinden, tescil kaydı tespiti, emekli aylık kesintisi, sağlık provizyon sorgulama, GSS tescil sorgulama, isteğe bağlı 4C bilgileri gibi işlemler şifresiz olarak sorgulanabiliyor.


Şifresiz prim sorgulama diye bahsettiğimiz prim aldığınız brüt ücret, ikramiye ve istihkaklardan devlete ödenmek üzere yapılan kesintiyi gösterir. Prim sorgulama adınıza yatırılan primlerle, çalışma gün sayınızı sorgulamayı belirtmektedir.


Prim kanunen belirtilen oranlarda yapılan kesintilerdir. Bu yapılan kesintilerin ödemesini işveren yapmaktadır. Prim borçlarında zaman aşımı 1 yıldır. Sosyal güvenlik sorunu sgk vatandaşların büyük sorunlarından biri haline gelen E- şifre olmadan prim gün sayısı toplamının öğrenilmesinde önemli bir ilerleme kaydetmiştir. Vatandaşlar atık cepten sms atarak prim gün sayılarını, cep telefonundan öğrenme imkânına kavuşacaklar.


2013 yılının ocak ayından itibaren yürürlüğe girmesi beklenen cepten sigorta prim gün sayısı ve emeklilik seçeneklerinin istemi yakında hizmete girmiş olacak. Ad soyadı ve T.C numarasının yanında sorunuz da göndereceksiniz. Örneğin “ ne zaman emekli olurum” deyince ne zaman emekli olacağınızı öğreniyorsunuz ya da “ kaç gün prim ödedim” diyerek gelen mesajla prim gün sayınızı öğrenmiş oluyorsunuz. Hangi kısa mesaj numarasının kullanılacağı ve ücretlendirme henüz netlik kazanmış değil.


Şifresiz prim sorgulama eskiden çeşitli siteler yoluyla sigorta tarihi doğum tarihi gibi bilgiler girilerek emeklilik tarihi hesaplanmaya çalışılıyordu. Pek net sonuçlar elde etmek mümkün olmuyordu. Artık bu sms uygulaması ile prim gün sayısını bilmeyenler de öğrenecektir. Adını soyadını T.C nosunu SGK ya gönderen, cevabını alabilecektir.


E Devlet ŞİFRESİZ PRİM SORGULAMA İçin Tıklayınız




ŞİFRESİZ PRİM SORGULAMA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder